Τι είναι η Μυωπία, τι η Υπερμετρωπία και τι ο Αστιγματισμός

Τι είναι η Μυωπία, τι η Υπερμετρωπία και τι ο Αστιγματισμός

Είναι ανωμαλίες της όρασης, που συνήθως υπάρχουν και σε άλλα άτομα της ευρύτερης οικογένειας. Είναι δηλαδή κληρονομικές.

Μυωπία

Στην  μυωπία ,μπορεί κανείς να δει κοντά, όμως όχι καλά μακριά (εξαρτάται βέβαια και από το πόσο μεγάλη είναι η μυωπία).Συνήθως πρωτοεμφανίζεται στην σχολική ηλικία, γύρω από τη εφηβεία και μεγαλώνει όσο ΄μεγαλώνει΄ και το παιδί (σταματά συνήθως γύρω στα 21 χρόνια).Ο μύωπας συνήθως  ΄σφίγγει΄ τα μάτια για να δει μακριά Θεωρούμε μικρή την μυωπία μέχρι 3 βαθμούς, μεσαία μέχρι 8, και μεγάλη πάνω από 8, όπου μπορεί να υπάρχουν και βλάβες στο ίδιο το μάτι.

Υπερμετρωπία

     Στην υπερμετρωπία, δεν βλέπει κάποιος καλά ούτε μακριά ούτε κοντά, όταν  όμως αυτή είναι αρκετά μεγάλη. Αυτό συμβαίνει γιατί το μάτι μας έχει κάποιο μηχανισμό  να την διορθώνει όταν  είναι σχετικά μικρή κι έτσι να μην δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα όρασης. Παρόλα αυτά είναι πιο επικίνδυνη από την μυωπία αφού συνδέεται  συχνότερα με καταστάσεις όπως στραβισμός (τα μάτια αλληθωρίζουν),τεμπέλικο μάτι, κλπ. Η υπερμετρωπία μικραίνει καθώς το παιδί μεγαλώνει.

Αστιγματισμός

Στον αστιγματισμό, κάποιος δεν βλέπει καθαρά την τελεία, κι  έχει την αίσθηση ότι αυτή μοιάζει με  γραμμή ή βλέπει ΄ακτίνες ΄γύρω από τα φώτα. Παρότι και εδώ προσπαθεί το μάτι να χρησιμοποιήσει τον ίδιο μηχανισμό όπως στη υπερμετρωπία, δεν τα καταφέρνει αρκετά καλά κι έτσι δεν έχει αρκετά καλή όραση ούτε μακριά ούτε κοντά. Ο αστιγματισμός μένει ο ίδιος σε όλη την ζωή του ανθρώπου, αν δεν υπάρξουν τραυματισμοί και άλλοι εξωτερικοί παράγοντες στο μάτι.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΕΣΒΥΩΠΙΑ

Η πρεσβυωπία  είναι μια φυσιολογική εξέλιξη στην όραση των ματιών, και  αφορά την αδυναμία κάποιου να διαβάσει κοντά, στην ηλικία των 45 ετών περίπου, γιατί αρχίζει να μην λειτουργεί καλά ο μηχανισμός του ματιού που αναφέραμε. Ο ακριβής χρόνος εμφάνισης διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο και σχετίζεται με το αν μαζί υπάρχει κάποιο από τα παραπάνω προβλήματα της όρασης(μυωπία-υπερμετρωπία-αστιγματισμός)

Διορθώνεται με γυαλιά (σημαντικό ρόλο παίζει ο καλός φωτισμός ), και δοκιμάζονται κάποιες επεμβάσεις, που ίσως μελλοντικά δώσουν μια μόνιμη λύση στο πρόβλημα.

Αλέξανδρος Σκουφάρας

Επιμελητής Α’

με ειδικό ενδιαφέρον στην Παιδοοφθαλμολογία.

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο