Οδηγίες διατήρησης καλής Ψυχικής Υγείας εν μέσω της Πανδημίας του COVID – 19

Οδηγίες διατήρησης καλής Ψυχικής Υγείας εν μέσω της Πανδημίας του COVID – 19

Η παγκόσμια κοινότητα τους τελευταίους μήνες  βιώνει μια κοινή συνθήκη έκτακτης ανάγκης, αυτή της πανδημίας του CoVid-19.  Οι περισσότεροι από εμάς βρισκόμαστε σε ένα πρωτόγνωρο σοκ καθώς αυτό που βιώνουμε  προσομοιάζει με καταστάσεις  πολέμου και   εκτρέπεται  κατά πολύ η  κανονικότητα.

Αυτή η συνθήκη μπορεί να προκαλέσει φόβο, άγχος, θλίψη, ανία, θυμό, εκνευρισμό, αβεβαιότητα, αλλά ακόμη και ντροπή  όσων  νοσούν ή έχουν στο περιβάλλον τους άτομο που νοσεί.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν φυσιολογικές συναισθηματικές  αντιδράσεις στην επαφή μας  στο άγνωρο και αβέβαιο.  Ωστόσο,  η διαρκής και παρατεταμένη έκθεσή μας σε αυτά δύναται να προκαλέσει από μέτριας έως και σοβαρής  έκτασης προβλήματα στην ψυχική μας υγεία.

Κάποιες χρήσιμες οδηγίες για τη διατήρηση καλής ψυχικής υγείας στο γενικό πληθυσμό είναι:

  • Λάβετε πληροφόρηση για την πανδημία από έγκυρες πηγές και μειώστε την έκθεσή σας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα. Η συνεχής παρακολούθηση αρνητικών ειδήσεων που σχετίζονται με τον ιό μπορεί να προκαλέσει έντονο άγχος και ανησυχία. Εναλλακτικά, επιλέξτε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης κυρίως για την ψυχαγωγία σας (ταινίες, σειρές, ντοκιμαντέρ κ.ά) και τα κοινωνικά δίκτυα για την επικοινωνία σας.
  • Διατηρείστε επικοινωνία και κοινωνικές επαφές με σημαντικά για εσάς άτομα (οικογένεια, φίλους, συνεργάτες, γιατρό ή θεραπευτή). Τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα (τηλέφωνο, tablet, υπολογιστής, διαδίκτυο, κ.ά.) βοηθούν ιδιαίτερα  στη διατήρηση της επαφής με άλλους όσο μακριά και αν βρίσκονται . Καταφέρνουν να δίνουν την αίσθηση της παρέας αφού υπάρχει η δυνατότητα της εικόνας. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι για όσους βρίσκονται σε πολυήμερο περιορισμό (άτομα που έχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν,  άτομα που νοσηλεύονται, που έχουν άλλα προβλήματα υγείας  κ.ά ) αλλά και γενικά σε όλους μας λόγω των περιοριστικών μέτρων.
  • Φροντίστε τη σωματική σας υγεία μέσω ενός ισορροπημένου διατροφολογίου και τακτικής σωματικής άσκησης, προσαρμοσμένη στις ατομικές σας ανάγκες και δυνατότητές σας. Επίσης, προσπαθήστε να μειώσετε την κατανάλωση καφεΐνης και ζάχαρης  που  συμβάλλουν στην κακή ποιότητα ύπνου και κατ’ επέκταση αυξάνουν τη νευρικότητα, την ένταση και το άγχος. Μη χρησιμοποιείτε τσιγάρο, αλκοόλ και φάρμακα για να διαχειριστείτε  τα συναισθήματά σας. Τέλος, φροντίστε να κοιμάστε τουλάχιστον 7-9 ώρες καθημερινά.

  • Τηρείστε τους κανόνες υγιεινής βάσει των οδηγιών που δίνουν οι επιστήμονες δίχως υπερβολές. Ενημερωθείτε  για τους κινδύνους και τους τρόπους προφύλαξης χρησιμοποιώντας  έγκυρες πηγές, όπως την Ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ή του Υπουργείου Υγείας.  Προφυλάσσοντας τον εαυτό σας από το ενδεχόμενο να αρρωστήσετε σωματικά, αυξάνετε και τις πιθανότητες να διατηρήσετε καλή ψυχολογία. Η  καλή σωματική υγεία βρίσκεται σε απόλυτη συνάρτηση με αυτή της καλής ψυχικής υγείας.

  • Προστατεύστε τον εαυτό σας και στηρίξτε τους άλλους. Βοηθώντας το άτομο που έχει ανάγκη υποστηρίζετε τόσο τον ωφελούμενο όσο και τον εαυτό σας. Για παράδειγμα, διερευνήστε μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας αν γείτονες ή άτομα της κοινότητάς σας χρειάζονται κάποια επιπλέον βοήθεια. Η συνεργασία στην γειτονιά μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία αλληλεγγύης και στην συν-αντιμετώπιση του CoVid-19 .

  • Κάντε ένα βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό για πιθανές ανάγκες που μπορούν να προκύψουν λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών. Μπορείτε να δημιουργήσετε μια μικρή λίστα με πρόσωπα ή υπηρεσίες που μπορούν να σας φανούν χρήσιμες σε περίπτωση που χρειαστεί να μείνετε σε απομόνωση ή να νοσηλευτείτε . Ένας καλός προγραμματισμός μπορεί να περιορίσει το άγχος και την ανησυχία σας.

  • Υιοθετήστε καλές πρακτικές για τη διατήρηση χαμηλών επιπέδων στρες και ψυχικής δυσφορίας (διατήρηση ρουτίνας , έκφραση συναισθημάτων).

     

    Αφιερώστε λίγο χρόνο αποκλειστικά για εσάς για να χαλαρώσετε και να ασχοληθείτε με πράγματα που σας ευχαριστούν (επικοινωνία, μουσική, ταινίες, φροντίδα εαυτού κ.ά.)

    Επικεντρωθείτε σε μικρές στιγμές χαράς  και αναδείξτε θετικές και ελπιδοφόρες ιστορίες καθώς και εικόνες ατόμων που έχουν βιώσει και έχουν αντιμετωπίσει επιτυχώς Covid-19.

    Χρησιμοποιείστε τους τρόπους εκείνους που κατά το παρελθόν σας βοήθησαν να διαχειριστείτε  δύσκολές καταστάσεις .

    Σε περίπτωση αδυναμίας να διαχειριστείτε την κατάσταση μιλήστε με κάποιον επαγγελματία υγείας, κοινωνικό λειτουργό,  κάποιον άλλο ειδικό ή με κάποιο άτομο που εμπιστεύεστε από το περιβάλλον σας.

Χρήσιμες τηλεφωνικές γραμμές :

10306 για :

1110 για:

210.3613574 για:

213.2013298, 210.6924467 για :

210.8801304 για:

15900 για:

1135 για:

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο